Érkezés:
Elutazás:
Promóciós kód:
Bezár

Látnivalók és nevezetességek

Festői táj
A túlsó partot Badacsonytól Tihanyig látjuk, s előtte a mindig más és más színét mutató tavat. Csak aki ezt látta, mondhatja el magáról, hogy lám, én láttam a Balatont. Évszakonként, napszakonként különböző arcát mutatja. Hol mélyzöld, hol mint a gyöngyház, olykor pedig olyan kék, hogy nem tudni, hol végződik a víz, és hol kezdődik az ég. Érthető hát, miért él annyi festő a tó környékén. Ezt a gyönyörűséget nem lehet elmesélni, legfeljebb talán megfesteni.

Kishegy - BalatonlelleA Lellétől 3 km-re található Kishegy a környék egyik legkiválóbb bortermelő vidéke. Tüzes, tisztán kezelt borai az ország legjobbjaival vetekednek. A hangulatos pincék erős vonzást gyakorolnak a borkedvelőkre, így a Lellétől délre fekvő, évezredes szőlőkultúrára visszatekintő Kishegyre a turisták nagy számban látogatnak.

A hegy lábánál egy öreg gémeskutat lelünk. Ennyi maradt a török időkben elnéptelenedett Al- és Felgamás falvakból. Innen már gyalog érdemes folytatni az utat, fel egészen a kápolnáig. Szent Donátnak, a szőlősgazdák védőszentjének tiszteletére 1758-ban felszentelt barokk kápolna belső berendezésével, a késő barokk faoltárral mint egy kis ékszer díszíti a hegyet. Vele szemben, a Jankovich család vincellérházából lett csárdában ételt-italt kaphat a betérő, s ráadásként a déli partról a legszebb panorámában gyönyörködhet.

A Kishegy másik nevezetessége a Parkerdő. Különösen ajánlott benne egy séta a városi embernek. A kánikulában is hűs levegő felüdít, a csend pedig elfeledteti az autót, a telefont, a televíziót és a civilizáció más vívmányait. Furcsa ebben az erdőben csak egy van, a neve: Parkerdő. Pedig akkora, hogy a vállalkozó kedvű vándor elsétálhat benne akár Pécsig anélkül, hogy egyszer is el kellene hagynia a fákat.

Balaton PinceA rádpusztai Balaton Pince, valaha a Veszprémi Püspökség dézsmapincéje volt. 40 darab tölgyfahordó található benne, melyek több százezer liter bor tárolására alkalmasak. A Balaton Pince a Dél-Balaton legnagyobb borospincéje, amelyet pár éve a nagyközönség számára is megnyitottak. A pince a Dél-Balatoni Borút Egyesületének egyik kiemelkedő állomása lett. A vendégek igény szerint borkóstoláson vehetnek részt. A borkóstoló 4 fajta balatoni bor kóstolását tartalmazza, igény szerint ez kiegészülhet sajtokkal, vagy többféle borral.

Csárda és Szabadidő CentrumA festői környezetben lévő nádtetős csárda, egyedi kézzel faragott bútoraival és működő szabadtéri kemencéivel ideális körülményeket biztosít a szórakozásához. Bőséges, magyaros, hagyományos kemencében sült kacsa, malac ételkülönlegességekkel várják a Vendégeket. A jó kedv megteremtéséhez balatonlellei borokkal, házi pálinkával, szezonban élő cigányzenével és folklór műsorral járulnak hozzá a háziak. A csárda ideális helyszín családi, baráti és céges összejövetelekhez egyaránt.

Várdomb, Kápolna domb ...Várdomb, természetvédelmi terület a Gömbkilátóval, Pincetárlat - nyári kiállítások, francia hála-emléktábla: Illés Gyula szobrászművész alkotása az Árpád u. 1. sz. alatt, Kotsis Iván épületei : az Árpád utcában a művelődési ház és a katolikus plébánia, valamint a katolikus templom, Hétház utca - régi villaépületek, Temetődomb: Kék és Vörös kápolna, időszakos kiállításokkal, Illés Gyula: Madár c. szobra a kollégium díszkertjében, Bárány-kúria (Szabadság u. 28.), Helytörténeti gyűjtemény a Fischl-házban, Erzsébet u.14., J. Müller: "Vízbelépő Lány" szobor és díszkút a főtéren, régi villák a Kodály Zoltán utcában, Platán strand : az ősi rév a strand keleti részén, védett platánok a környéken, Győri Dezső: Tornászlány c. műve, Kecskeméti Sándor: Család c. szobra a hajóállomás mögött, Szerelmespár c. alkotása a közeli strandon (Balaton u.), Balaton hajó (ma mementó) a kikötőben, Jankovich-telep - régi villák és katolikus templom, Szőlőskislak Légli fazekas-manufaktúra.
A Dél-Balatoni Borút állomásai, a bugaszegi horgásztó, a bugaszegi történelmi park és téglagaléria, s állatfarm (az M7 lejárójánál Fonyód felé 1222 m - Aranybullányi távolságra). Folkór bemutatók, lovas programok láthatók a Kentaur üdülőfaluban - szintén az M7-es lejárójánál.

Kegyeleti helyek, emléktáblák, templomokAz izraelita temetőben Lővényi Izidor 48-as honvédtiszt sírja található. A köztemetőben - nyugszik Gaal Gaston, és lengyel sírok találhatók. Lengyel emléktáblák a Lengyel-Magyar Barátság Háza falán - az Árpád u.17. sz. alatt. Francia hála-emléktábla, Illés Gyula szobrászművész alkotása az Árpád u. 1. sz. épületen. Katolikus templom a Templom utcában - Varga Béla nyugvó helye -, lengyel és francia emlékek láthatók a templomban. Országzászló - a Vörösmarty téren a boglári hősök neveivel, Dr. Schick Béla emléktáblája az Erzsébet u.9. sz. ház falán, Holocaust-emléktábla az egykori boglári zsinagóga falán - az Erzsébet u.16. sz. alatt, Sümegi Vilmos emléktáblája a róla elnevezett sétányon, a vasútállomás mellett, Újságírók emléktáblája az egykori "Savoly" Szálló, (a lengyel és a francia menekültek egyik szállása-, a Sümegi Vilmos által építtetett újságíró-üdülő udvarában) a Hunyadi u. 32. sz. alatt.

Visszatérő rendezvényekSzezonnyitó: Pünkösdkor. Időszakos kiállítások a kisgalériákban: a Kék és a Vörös Kápolnában, valamint a Pincetárlaton és a Fischl-házban. Népünnepélyek, műsoros rendezvények a Platán strandon a főszezonban. Balaton átúszás minden év júliusának utolsó szombatján, Boglári Szüreti Fesztivál minden év augusztus 20-án, Boglári (szezonzáró) Búcsú szeptember közepén. Teniszversenyek a Tinódi utcai teniszközpontban. Balaton átúszás Révfülöpről indulva, hozzánk érkezve. Nyaranta egy héten át a Jazz és Bor Fesztiválja a kultúrház udvarán valamint a Méta fesztivál.

Elérhetőség
8630 Balatonboglár, Kilátó u. 8

Kalandpark, GömbkilátóA város egykori elöljárója, Gaal Gaston ültette be feketefenyővel a kopár felszínű dombot. Legmagasabb pontján, 165 méter magasan egy kilátó áll, amely az 1960-as évekig faszerkezetű volt. A kilátót Kádár István mérnök álmodta meg, melyet az 1958. évi brüsszeli világkiállítás után Szabó Kálmán tanácselnök hozott Boglárra. Eredetileg belső üvegburkolattal tervezték fölállítani, amelyben egy presszót kívántak elhelyezni; de a természeti erők ezt nem engedték. A 15 méter átmérőjű, 240 háromszöglemez alkotta Gömböt, Zics László építész javaslatára díszkivilágítással látták el, ami még az északi partról is könnyen felfedezhető. Az 1980-as években átesett már egy felújításon, a kedvelt kirándulási célpont, és most 2012 nyarára ismét látogathatóvá vált Balatonboglár jelképe. A káprázatos kilátás évente tízezreket vonz.

Elérhetőség
8630 Balatonboglár, Gaál Gaszton u. 58.

Uszoda


Urányi János Sportközpont tagintézmény Uszoda

Balatonboglári nyári gyermekhajózás hétfőn és pénteken, fergeteges kalózprogrammalA kellemes sétahajózás során kalózműsorral, játékkal szórakoztatjuk a gyerekeket és a felnőtteket egyaránt. A program magyar nyelvű.

Elérhetőség
info@balatonlelleividampark.hu
+36 30/ 932-8099

Balatonlellei VidámparkBalatonlellén a 7-es főút mellett(Boglár irányában) esténként a Balatonlellei Vidámpark szórakoztatja a kicsiket és nagyokat.
Egész kicsik számára is vannak megfelelő játékok, biztonságos körülmények között élménydús és felejthetetlen estét biztosíthatunk a gyerkőcök számára.

GPS kordináták:
Északi széllesség: 46.7830290461
Keleti hosszúság: 17.6775380681Elérhetőség
 • Web: Bugaszeg.hu
 • Cím: Bugaszeg, M7 - Balatonboglári lehajtónál
 • GPS koordináták: N 46.758121,E 17.648370
 • Telefon: +36 85/351-290

BugaszegCsak a szőlője földjét akarta megtámasztani, hogy ne omoljon le a domboldal. A végén egy vár lett belőle!

Csere János, vagy ahogy Balatonbogláron hívják, Jani bácsi teljesen egyedül építi a várat. Méghozzá szeméttelepről kibányászott régi értékes téglákból. Mára már 60 ezer téglát beépített. A különleges téglamúzeumnak nemcsak a környékbeliek járnak a csodájára, hanem az egész országból is érkeznek látogatók.

Bugaszeg egy jobbára mély fekvésű terület Balatonboglár és Ordacsehi között, szelíd lankákkal, melyet az M7-es autópálya szel keresztül. A területen lévő egykori majorság – puszta – az 1940-es években Varga Béla egykori boglári plébános, későbbi Nemzetgyűlés Elnöke, illetve az egyház tulajdonában volt. A II. világháború és az azt követő politikai helyzet folytán a majorsági akolt széthordták és a földosztás során a terület magánkézbe került. (Meg kell említeni, hogy Varga Béla a terület lankáin – ma az autópálya 143+800 km szelvénye –két tüdőbeteg családnak hajlékot is építtetett, melynek nyomai ma is megtalálhatóak).

A területet ma halastó-horgásztó, erdő és szántóföldek veszik körül, melynek kiemelkedő pontján, az egykori majorság mélyén, egy egykori cseléd lelkes unokája a régmúlt munkáskezeinek tiszteletére téglamúzeumot épített.

A magánerőből és közadakozásból épülő sajátos épületegyüttes és térinstalláció mára turisztikai célponttá vált, ahol a történelmi miliő mellett minden korosztály számára kínálkozik program.

A Hotel Famíliától körülbelül 3 kilométeres, kényelmes biciklivel is megtehető túra végén felfedezhetjük a komplexum látnivalóit. Végigjárhatjuk többek között a történelmi emlékparkot, ahol neves eleinknek állított kopjafák örökítik meg magyar őseink emlékét. Lovasbemutatókat is tartanak, valamint kipróbálhatunk egy ősi jurtát. Megtekinthetjük a mintagazdaságot, ahol kisállatokat is simogathatnak a gyerekek.Balatonlelle – Napfény strand, élményfürdőNapfény strand és élményfürdő a Balatonlellei hajóállomás közvetlen szomszédságában található.
A szabad strand mellett a Napfény strand új, gyermekbarát, közvetlenül a vízparton található élményfürdője teszi teljessé a szórakozási és a pihenési-strandolási lehetőségeket.
A fürdő gyermek és felnőtt élménymedencéje, valamint úszómedencéje mellett, szaunákkal, gőzfürdővel, szoláriummal, masszázzsal várja a pihenni vágyókat. A medencék vize fűthető, így hűvösebb időben is alkalmasak a fürdőzésre. A strand igazi különlegessége egy élményfürdő, amelyben jelenleg három medence, egy óriás hullámcsúszda és egy szauna-ház működik. A felnőttek számára két medence lett kialakítva. Egyik a 10×25 m-es úszómedence, mely oldalfalában építették a víz alatti világítás lámpatesteit. Az úszómedence változó vízmélységű 1,20 m-ről 1,60 m-re mélyül. A medence hosszanti oldalán kialakításra került 3 db pezsgető vizes napozóágy, valamint a medencefenéken 2 db légbefúvásos pezsgőfürdő. A medence vízfelülete 281,75 m2 a vízforgató 394,45 m3. A medencék körül megfelelő számú lábmosó van, hogy a vízbe csak minimális szennyeződés kerülhessen. A medencék mellett található a gépház tetején napozóteraszt alakítottak ki, innen indul az élménymedencébe érkező 4-es hullámcsúszda is. A felnőtt élménymedence egy 8-as alakot formál, aminek egyik gyűrűjében a sodrófolyosó kapott helyet. A sodrófolyosónak van egy barlangszerű része, amely a csúszdákat tartó boltozat megépítésével alakul ki, és újabb élményt nyújt. A 8-as alak másik gyűrűjének belső felén egy masszázsfalat helyeztek el és egy szigeten négy fajta nyakzuhany működik. A víz állandó pezsgését a padlóba épített légbefúvók biztosítják. A medence vízfelülete: 160,54 m2, víztérfogata: 176,6 m3, vízmélysége állandó 110 cm. A medencék vize a gyermek medencéhez hasonlóan, szintén fűthető, tehát rossz időjárás esetén is alkalmas a fürdőzésre. élményelemeket is tartalmaz. A medencékhez kapcsolódik a 150 m2 területen kialakított szauna csoport is, ami egész éven át üzemel. Egy 10 személyes finn szauna, egy 10 személyes aroma szauna, egy 6 személyes gőzfürdő, és egy két ágyas szolárium szoba tartozik hozzá. Kiegészítőként a szaunák és a gőzfürdő terében egy 9,69 m2-es merülő medence is található és 3 zuhanyzó. Az óriás hullámcsúszda 4 pályás, 3 hullámpályából és egy kamikáze – lecsúszó pályából áll. A csúszdához külön medence tartozik.Balatonszemes – ÉlményfürdőBalatonszemes központjában, a kikötő mellett, a Berzsenyi utca keleti végénél található a szabad strand. A Balatonszemesi Élményfürdő a település legfrekventáltabb, legkedveltebb strandján a Berzsenyi úti szabad strandon található, de attól elkülönítve. Továbbá a településen több ingyenes strand is található.
Szabad strand: Központi strandunk a Gyermekbarát Élményfürdő tőszomszédságában, “kapujában” található. Balatonszemes egyetlen kijelölt fürdőhelye, így nyitvatartási idővel rendelkezik. Ezen idő alatt biztosított a vízi mentő illetve az elsősegélynyújtó hely.
A strandon az aktívan pihenni vágyók találhatnak: kosárlabda palánkot, strandröplabda pályát, strandfoci pályát, tollaslabda hálót, ping-pong asztalokat. A gyermekek önfeledten játszhatnak az EU szabvány játszótéren, vagy a homokozóban. Aki kedveli a sakk asztali formáját, itt játszhat óriás sakkal, az óriás sakktáblán. Lehetőség nyílik továbbá vízi biciklikölcsönzésre,
trambulin használatra, légvár kipróbálásra.
Aki napközben megéhezne, illetve megszomjazna, az választhat éttermi szolgáltatás illetve 3-féle büfészolgáltatás közül. Hétvégenként vattacukor is kapható.
Hétvégenként különféle rendezvényekkel is várjuk az érdeklődőket!
Élményfürdő: A Balatonszemesi Élményfürdő a település legfrekventáltabb, legkedveltebb strandján a Berzsenyi úti szabad strandon található, de attól elkülönítve. Gyermekbarát élményfürdőnk, melegített vízzel, különleges szórakozási lehetőségekkel, uszoda fürdőmesteri felügyelettel várja a kikapcsolódni vágyókat. A gyermekmedencéknél szintén biztosítunk fürdőmesteri felügyeletet.
Igény szerint és előzetes egyeztetés mellett lehetőség van különleges esti programok megszervezésére és lebonyolítására is. (Lásd: holdfényes fürdőzés, retro disco, stb.).
Fürdőnk korszerű beléptető rendszerrel rendelkezik, amely perc alapon számolja az eltöltött időt. Kapható 10-20-25-30 órás bérlet is. Egy bérlettel akár több személy is beléphet, ekkor az eltelt idő szorzódik. Gyermekeknek, csoportoknak kedvezmény!
Üdülési csekket is elfogadunk! A pénztárnál strandcikkek- pólók, baseball sapkák-, valamint újságok, gyermek fürdőpelenka is kapható, sőt hangos bemondásra is van lehetőség.
Az Élményfürdő területén éttermi- és büfészolgáltatás is igénybe vehető.

Elérhetőség
 • A Fürdő 2014.03.15-től (szombattól) 9:00 - 18:00 óráig tart nyitva!
 • A kedvezményes jegy 15:00 - 18:00 óráig kapható!
 • A fürdő egész évben nyitva tart!

CsisztafürdőA Buzsáktól 5 km-re található Csisztafürdőt 42 °C- os ásványi anyagokban gazdag hidrokarbonátos kénes gyógyhatású meleg vize miatt évente több tízezer gyógyulni, pihenni vágyó ember keresi fel.
Az ásványi anyagokban gazdag csisztai víz hidrokarbonátos, kénes gyógyvíz és nagymennyiségű szénsavat is tartalmaz. Kedvező összetétele alkalmassá teszi mozgásszervi és reumatikus betegségek, nőgyógyászati, bél és gyomorpanaszok kezelésére.
A Gyógyfürdő Igazgatóság néhány évvel ezelőtt a csisztai termálvizet gyógyvízzé nyilvánította. Huzamosabb tartózkodásra kiadó házak állnak a vendégek rendelkezésére a nyaralótelepen és a faluban.
A fürdőtelepen szauna és egyéb szolgáltatások várják a vendégeket. Étkezési lehetőség biztosított. Egy tavaly elnyert pályázati támogatásnak köszönhetően egy új, 500 m2-es épülettel bővült a fürdő, melyben egy új medence, egy gyermekpancsoló, öltözők, orvosi rendelő, masszázs és más kiszolgáló helyiségek várják az idelátogatókat. Szintén pályázati támogatásból új burkolatot és tetőt kapott a már korábban is meglévő 105 m2-es ülőmedence.
Jelenleg öt töltő-ürítő rendszerű medence várja a fürdővendégeket:
 • Gyerekmedence: 93 m2
 • Kis ülőmedence: 25 m2
 • Nagy ülőmedence: 105 m2
 • Beltéri fedett medence: 15 m2
 • új fedett medence: 98 m2

Csisztafürdő 100%-ban Buzsák Község Önkormányzatának tulajdonát képezi. Az üzemeltetés jogát az önkormányzat bérbe adta. A község tervei között szerepel új, nagyobb, korszerűbb medencék kialakítása, a fürdő további bővítése és a régió egyik termálturisztikai központjává történő fejlesztése.
Elérhetőség tel.:+36-30/989-07-00Elérhetőség
 • Cím: 8700 Marcali, Rózsa u. 2/a.
 • Telefon: +36 85/515-200
 • e-mail: info@marcali-furdo.hu
 • Nyitva tartás: naponta 10:00 - 19:00

Marcali Városi Fürdő és SzabadidőközpontA Városi Fürdő és Szabadidőközpont a város északi részén 80.000 m2-es épített parkban található. A fürdőben 50 m-es versenysportmedence, csúszda, gyermekpancsoló, termál - és gyógymedencék vannak.
A fedett uszoda 25m -es 4 pályás, a fedett részben is található: tanmedence és termálvizes medence. A gyógyvízzel eredményesen kezelhetők a reumatikus, az idegrendszeri és a nőgyógyászati panaszok.
A vendégeinket egy szaunával, egy gőzkabinnal - hideg vizes merülő medencével - és jacuzzi medencével várjuk.
A sportolást és szabadidő eltöltést 4 db teniszpálya, 2 db strandkézilabda és strandröplabda-pálya, valamint kosárlabda pálya szolgálja.
A gyermekjátszótér a nagyméretű homokozókon kívül 18 féle épített játékelemmel van felszerelve.
Az 50.000 m2-es park a kocogáson, meditáláson túlmenően remek regenerálódási lehetőséget biztosít. A belépőjegy magában foglalja minden extra szolgáltatás árát.
A gépkocsival érkezők járművüket ingyenes parkolóban helyezhetik el. A Fürdő előtt és mellett közel 250 gépkocsi részére van kialakítva a parkoló.
A városban a turisták kiszolgálását 4 szálloda, több vendéglő és számtalan magánszállás biztosítja.2003 augusztusában nyitotta meg kapuit a fürdő, s az azóta eltelt időben is számos fejlesztés valósult meg. 2009-ben nyitotta meg kapuit a fedett tanuszoda, mely megteremtette az egész éves nyitva tartás feltételeit.2010-ben, mintegy 123 millió forint Európai Uniós és hazai támogatás, valamint 123 millió forintot meghaladó összegű önkormányzati saját forrás felhasználásával új 200 m2-es élményelemekkel gazdagon felszerelt gyógyvizes medencével, családi élménycsúszdával bővült fürdő szolgáltatása.
A fejlesztés keretében jelentős gépészeti korszerűsítések is megvalósultak. Mozgáskorlátozott vendégeink számára, mind a beltéri, mind a kültéri medencék gondtalan használatához, mobil emelő berendezéssel rendelkezünk.
Marcali város Somogy megye északnyugati részén, a belső-somogyi középtájhoz tartozó Marcali-hát keleti oldalán terül el.
Tóth Ágoston térképész itteni mellszobránál a földrajzi helyzetét pontosan meghatározták; szélesség: 46° 34' 46'', hosszúság: 17° 24' 38''.
A település minden égtáj felől megközelíthető: észak-déli irányban szeli át a 68-as út, amely a Balatontól vezet a barcsi határátkelőig.Buborék Élményfürdő – BalatonboglárA Platán strandon elkészült a Boglári Buborék nevű vizes játszópark és 1-6 évesek játszótere is. A Boglári Buborékot belépődíjért lehet használni, de a strand többi része továbbra is ingyenes marad.
A szabad strandi részen az idei szezonra új közösségi tereket hoztak létre: többfunkciós (30 x 50 m-es) homokos sportpálya, kosárlabda pálya, gyermekjátszóterek létesültek, ezek használatáért nem kell fizetni. Elkészült egy különleges fűzfalabirintus is, aminek megépítésében a kisgyermekes családok, a fiatal generációk és a szépkorúak is részt vettek. Mindezek mellett a városra jellemző új ajándéktárgyak és közösségi részvétellel megvalósuló rendezvények színesítik a boglári szezont.
Egy több mint 300 milliós projekt keretében már korábban beszereztek egy rendezvénysátor és mobil színpadot, felújították a Kék Kápolnát, a 140 éves “Balaton” műemlék hajót, elkészült a turisztikai piac. Az ősszel végeztek az Árpád-házi Szent Erzsébet Emlékpark (a vörös és kék kápolnák környezete) felújításával.
Vállalkozói beruházásban elkészült a Várdombon a Gömbkilátó felújítása és már látogatható a várdombi kaland- és szabadidőpark is.Elérhetőség
 • Cím: 8638 Balatonlelle, Kossuth Lajos u. 2.
 • Email: muvhaz@balatonlelle.hu
 • Web: muvhaz.balatonlelle.hu
 • Tel: (85) 554-128 Fax: (85) 554-129

Afrika Múzeum - BalatonlelleGróf Somssich Pongrácz és Soltész István Afrika-gyűjteménye. Díjazott és rekordtrófeák, autentikus néprajzi anyag látható itt. A kiállítást Afrika állatvilágát bemutató tablók egészítik ki. A gyűjtemény különlegessége a több száz darabos fotógyűjtemény, melynek legszebb darabjai megtekinthetők.

 • Csoportos kedvezmény: 200 HUF
 • Diákkedvezmény: 250 HUF
 • Nyugdíjas kedvezmény: 250 HUF
 • Nyitva tartás szezonban: VIII.19.-ig: H:-Szo: 10-18h, VIII.24.-VIII.28.:10-16h,
 • Nyitva tartás szezonon kívül: IX.21-től: H:-P: 09-15h
 • Belépő: 350 HUF
 • Csoportkedvezmény: 15fő felett 150 Ft.
Bagolyvár - BalatonszemesSzemes egyik legromantikusabb épülete a Bagolyvár. Sajnos csak kívülről gyönyörködhetünk benne, mert jelenleg magánkézben van. Olyan, mint egy titokzatos lovagvár, pedig csak 1900 körül épült. Helyén azonban a török-magyar harcokban sokat szereplő Bolondvár állott.
A ma is látható földsáncok, melyeknek északi részét a Balaton egykor elmosta, tulajdonképpen őskori földvár sáncai voltak. A török korban védelmi célokat szolgált, hol magyar, hol török kézen volt. Fekete István: A koppányi aga testamentuma c. könyvében híven megőrzi a Bolondvárban vívott csaták emlékét.Sapkadomb - BalatonszemesA szemesi temetőben hatalmas földhalmot láthatunk, melyet a néphagyomány szerint a törökök hordtak össze sapkájukban, s alatta egy jeles vitéz van eltemetve. Ezért is nevezik Sapkadombnak. Más vélemények szerint a Bolondvár megfigyelő helye volt ez a halom. A régészeti tudomány álláspontja, hogy vaskori sírhalom, mely egy nevezetes személyiség hamvait rejti magában.

Hunyadi kastély - BalatonszemesA 70-es út mentén a Gárdonyi utca elágazásánál látható a volt Hunyady kastély, melyben jelenleg a Reich Károly Általános és Zeneiskola működik. Az 1733-ban birtokossá vált Hunyady család építette barokk stílusban.
Nyaralókastélyként használták a 12 köríves, tornácos L alakú nemesi udvarházat. Környezetében kiszolgáló épületei a magtár, cselédházak, istálló együttesen stílusában harmonikus egységet alkot.Latinovits Zoltán Múzeum – BalatonszemesA Polgármesteri Hivatal főúti szárnyában helyezték el a Latinovits Zoltán Emlékmúzeumot. Az Országos Színháztörténeti Intézet és Múzeum anyagából rendezett tárlaton a színészkirály, Latinovits Zoltán életének kiemelkedő állomásairól láthatunk pillanatokat fotók, írások és egyéb dokumentumok segítségével.
Személyes tárgyai, szemesi emlékei bensőséges hangulatban emlékeztetnek nagy színészünkre. A Rózsakertben, a móló felé haladva, a Melocco Miklós által készített Latinovits szoborhoz helyezhetünk néhány szál virágot.
Szomorú érdekesség, hogy miként a szomszédos Szárszón a költő, József Attila, itt a színész, Latinovits Zoltán lett vasúti baleset áldozata. A kivételes tehetségű művész a helyi temetőben nyugszik.

Latinovits Zoltán síremléke – BalatonszemesA szemesi temetőben lelt végső nyugalomra a tragikus sorsú színész, Latinovits Zoltán. Barátai, tisztelői ittjártát a folyamatosan virággal borított, s a nemzeti színű szalaggal díszített bazalt síremlék jelzi. Sírkövére mindössze ennyit véstek: Latinovits Zoltán 1931. IX. 9. - 1976. VI. 4.

Római Katolikus Templom – BalatonszemesAz "első szemesi templom" 1100 és 1200 között épült. Kicsi kápolnaszerű templom lehetett ez. A mai szentély külső oldalán látható vakolatlan falrész ennek a XII. századbeli templomnak a fala. Még ma is látható egy lőrésszerű kis ablak, mely román stílus jegyeit viseli, rajta az eredeti vakolattal. Ez a kis templomfal az egész déli Balaton-part legrégibb, még fellelhető építészeti műemléke, amely nem rom, hanem "élő" épület szerves része.

A "második templom": az eredeti kis kápolnát a tatárjárás után pár évtizeddel megnagyobbították, megtartva a déli falát. Ennek a legértékesebb része a szentély, három remek kőkeretes ablakával, kívülről támpillérekkel övezve. Stílusjegyei arra vallanak, hogy valamikor 1325 körül épült kora gótikus stílusban. A "harmadik templom" Mátyás király egykori emberének, Gergelylaki Buzlay Mózesnek nevéhez fűződik 1500 körül.

Megtoldotta 4,6 m-rel , és elhelyezett a szentély baloldali belső falán egy reneszánsz jegyeket magán viselő epitáfiumot ( egyházi dombormű), melyhez hasonló legfeljebb tíz van az országban. A török uralom évei alatt romos állapotba került templom újjáépítése 1743-ban kezdődött, amikor tornyot is építettek hozzá, és két harangot helyeztek el benne.

A Hunyady család birtokába került, s az ő irányításuk alatt a település arculatára a barokk stílus nyomta rá jeleit. A templom restaurálására 1964-ben került sor, megszabadították a barokkos díszektől és így az épület visszakapta a török előtti nemes egyszerűségét. Ez a templom a falu közepén a Fő utca kanyarulatában található. Nyáron a szentmiséket a Bagolyvár utcában lévő kis kápolnában tartják, melyet 1946 óta használnak a hívek.

Kapoli Múzeum és Galéria - BalatonlelleBalatonlelle • Kossuth Utca 35
A földszinten két állandó kiállítást láthat a nagyérdemű, nevezetesen a két leghíresebb pásztor fafaragó művész, idősebb és ifjabb Kapoli Antal kiállítását, emellett pedig a század első felének kiemelkedő szobrásza, Ligeti Miklósnak az alkotásaiból készült kiállítás várja a vendégeket. Ligeti Mikós olyan híres köztéri munkák megalkotója, mint az Anonymus, az Erzsébet királyné, és Dériné.
Nyitva tartás naponta 9-18 óráig, vasárnap 9-12 óráig. A hűvösebb hónapokban nincs állandó nyitva tartás, de a 20/937-2801 telefonszámon való bejelentkezés esetén, bármikor kinyitják a Múzeumot.Elérhetőség
 • Cím: Balatonlelle, Rákóczi u. 234.
 • E-mail: balatonlelle@cseleskelepce.hu
 • Telefon: +36 30 292-5383

Cseles kelepce – szabadulós játék.Megnyitott a balatoni nyár egyik legújabb szórakozási lehetősége. Terveztünk és megvalósítottunk Balatonlellén egy szabadulós játékot. Két külön pályával készültünk Nektek és szeretettel várunk mindenkit, aki a mérhetetlen napozás és fürdőzés, a hatalmas bulik, a kellemes vacsorák, a hosszú séták és pihenések mellett szeretne egy kicsit másképp is kikapcsolódni. Mindenkit, aki szeretne játszani egyet, elfelejteni, hogy hol is van és csak arra koncentrálni, hogy összerakja a szabaduláshoz szükséges egyetlen megoldás összes darabkáját. Nálunk garantáltan elfelejtitek, hogy odakint 40 fok van, hogy a lángos és a hekk forrón, a sör pedig jéghidegen a legjobb. Látogassatok el hozzánk és bizonyosodjatok meg róla!
Természetesen azt sem felejtettük el, hogy a balatoni nyár idején rengeteg turista látogat el kis hazánkba, utazgat és megmártózik a Balatonban is. Hogy a számukra is nyitott legyen a szabadulós játékunk, mindkét pályát 100%-osan úgy alakítottuk, hogy a külföldi turisták is gond nélkül megtalálják a szabaduláshoz szükséges kódokat és élvezhessék a játékot.

Balatonlelle – Irma-pusztai halastóBalatonlellétől DK-re található a 12 egységből álló Irma-pusztai halastórendszer. A gazdag madárvilág miatt is érdemes ellátogatni erre a helyre.
Kellemes, egészséges környezetben, csendes, kulturált pihenést kínál a horgásztó és környezete.
z állandóan mozgásban van a folyamatos vízutánpótlásnak köszönhetően. Az Irma pusztai tavak a Balatoni Halászati Rt. halastavai, közülük egy azonban ’94-ben a halászok és horgászok közötti barátság szimbolikus jelenként horgászati státust kapott. Azóta – a víz kezelői jogára alakult – horgászegyesület évről évre bérli, s az eltelt hat év alatt kiváló horgászvízzé fejlesztette a néhai halastavat. Valamikor a Balaton öntésterülete volt, igazi berek, tőzeges altalajjal. A tőzeg nyomai ma is megfigyelhetőek, hiszen a feneket ún. tőzegkorpa borítja, melyet részben a halak már “feldolgoztak”, részben az önmagától felaprózódó elpusztult növényzet hoz létre.
Hínár nincs, akadó is kevés. A nádas azonban kiterjedt, vastag, szinte teljes kerületén uralja a partot. Mélysége a legtöbb helyen, mint egy halastóé: egy, másfél méter körüli. Mélyebb részek: a csónakkikötő előtti (kb. 50 méterre) gödör (egy régen lepusztult tőzegsziget nyoma), és gát előtt húzódó hosszú árok: a valamikori halágy (a gát előtt 5-8 méterre) húzódik.
Megközelítése: Irmapuszta közvetlenül Balatonlelle szomszédságában található, rögtön, ahogy a 67-esen elhagyjuk a várost Kaposvár felé. Az első lehetőségnél balra kanyarodva, majd egyenesen haladva pont a vízhez jutunk.

Balatonlelle – Rádpusztai templomromA templom a XIII. század első felében, román stílusban épült faragott homokkőből és téglából. A meglévő fal 8-10 méter magas.
Budapest felé indulva az M7-es útról leágazó bekötő úton juthatunk el Rádpusztára, ahol magyaros hangulat és vendégfogadás várja az érkezőket.
A rádpusztai lovas centrum a keleti pusztákról származó rackajuhok és szilaj marhák az ősi nomád állattartás emlékét idézik. Felkészült a családok fogadására a gyerekek kedvenceivel: a csacsival, a pónilovakkal, a kecskékkel és a baromfiudvar lakóival a legkisebbek is azonnal megbarátkoznak. A nemes Balaton-Bor ültetvényei között történő sétakocsikázás, a hintóval való utazás, a romantikus puszta megismerése maradandó élményt nyújt.
Rádpusztán található a XIII. században késő-román stílusban, faragott homokkőből és téglából épült templom feltárt romja is, mely nyáron zenés kamara esteknek ad otthont. A templom négyzetalaprajzú nyílás nélküli Ny-i oromfallal rendelkezik, amelyet lépcsős támpillérek fognak közre. A pusztát övező erdő a vad, érintetlen természet kedvelőinek ajánlott.

Balatonszemes – PostamúzeumA Hunyadi-család szemesi birtokán a XVIII. század utolsó negyedében istálló céljaira emelt barokk műemléképület 1962 óta ad otthont a Postamúzeum kiállításainak.
Megismerkedhetünk a hír- és távközlés eszközeivel, az udvaron postaautók, levélgyűjtő szekrények láthatók.
A régi térképek szerint a településen 1789-től működött a postaszolgálat. A régi postaállomás lóváltóállomásból, irodaépületből, vendéglőből, kocsiszínből és istállóból állt. Ezek közül csak az 1700-as évek elején, barokk stílusban épült istálló maradt meg. A 7-es út mellett egy talapzatra állított “kariolkocsi” hívja fel a figyelmet a Postamúzeumra.
A Hírközlési Múzeumi Alapítvány 2003- és 2004-ben felújíttatta a kincstári tulajdonban lévő patinás ingatlant, s megépíttette a kiállított fogatolt- és gépjárművek, valamint a mozgó postakocsi védelmére szolgáló lábas pajtát.
A hajdani istállóépületben berendezett új állandó, a “Kocsi szekértől a postaautóig” című kiállítás a Postamúzeum járműgyűjteményének válogatott darabjait tárja a közönség elé. Az épület történetéhez is kapcsolódva a kiállítás a postai szállítás történetét mutatja be a XV. századi kocsi szekértől a közelmúlt motoros meghajtású postaautójáig. A több évszázados istállóépületben és a Dunántúl jellegzetes népi gazdasági épületét mintázó lábaspajtában elhelyezett eredeti és modellezett járművek, a korhű postai egyenruhákba öltöztetett bábuk, s a keretekben lévő dokumentumok, fényképek, térképek egy postatörténeti utazásra invitálják a kedves látogatót.Érkezés:
Elutazás:
Promóciós kód:
Közösségi oldalak
Normál verzió Mobil verzió
A weboldalon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsuk. A weboldal további használatával elfogadja a cookie-k használatát. Adatkezelési tájékoztató Rendben